Veiligheid is meer dan een model

In de raadscommissie is afgelopen donderdag het voorstel van het college over het sluiten van de brandweerkazerne in Ouderkerk aan de Amstel besproken. De VVD heeft kritische vragen gesteld over de aanrijtijden van de brandweer naar buitengebieden zoals de Waver en de Ronde hoep en over de redenen dat er te weinig vrijwilligers in Ouderkerk aan de Amstel zijn.
 
De VVD is van mening dat als het op veiligheid aankomt je geen concessies mag doen. Nu wordt er bij de besluiten uitgegaan van een theoretisch model waarin de aanrijtijden van de brandweer in Amstelveen vergeleken worden met de aanrijtijden van de Brandweer in Ouderkerk aan de Amstel. Maar een theoretisch model zal ook getoetst moeten worden in de praktijk. Volgens de heer Kok van de brandweer Ouderkerk blijkt uit praktijkcijfers dat de brandweer in Ouderkerk vaak sneller ter plaatste is dan de brandweer van Amstelveen. De VVD vraagt zich af of kennis van de lokale situatie niet juist van invloed is op de aanrijtijden in de praktijk. Veiligheid is meer dan een model. Barbara de Reijke, fractievoorzitter van de VVD in Ouder-Amstel geeft aan: "Voor ons is de bereikbaarheid van de gehele gemeente van essentieel belang. Ook de buitengebieden zullen snel bereikbaar moeten zijn. En juist de cijfers uit de praktijk kunnen een goede aanvulling zijn op dit beeld. Ons motto is: meten is weten".
 
Daarnaast heeft het college aangeven dat een andere reden is om de kazerne te sluiten het gebrek aan voldoende vrijwilligers. Volgens de VVD is dit een kip/ei discussie.  "Wordt de kazerne niet gebouwd omdat er te weinig vrijwilligers zijn of zijn er juist te weinig nieuwe vrijwilligers omdat er onduidelijkheid was rond de mogelijke sluiting? Zelf zou ik me ook niet aanmelden voor een opleiding van anderhalf jaar als je niet zeker weet of de brandweer in Ouderkerk wel blijft bestaan", aldus Barbara de Reijke.

<Foto: eerste autospuit in Ouderkerk - 1925; in 1936 naar Duivendrecht>