VVD pleit voor behoud brandweer kazerne

Afgelopen donderdag werd het voorgenomen besluit van het college besproken om de lokale brandweer in Ouderkerk aan de Amstel op te heffen. De VVD betreurt deze gang van zaken en pleit voor het doorgaan met bouwen van de nieuwe kazerne.

De insprekers van onze vrijwillige brandweer schetsten een onthutsend beeld over de afgelopen periode. Volgens het zogenaamde CARE model, de officiële rekenmethodiek welke de korpsleiding stringent hanteert, heeft Ouderkerk geen kazerne meer nodig. Maar in de praktijk waren de Ouderkerkse vrijwilligers in ruim 60% van de oproepen sneller ter plaatse dan de beroepsbrandweer. Een schuurbrand was het trieste hoogtepunt, Amstelveen was pas na 15 minuten ter plaatse. Als VVD vinden wij het daarom vreemd dat het college en de brandweercommandant blijven uitgaan van alleen een theoretisch model en dat zij daarom van mening zijn dat een kazerne in Ouderkerk niet nodig is. Ook wordt door het college vaak het argument gebruikt om de brandweerkazerne te sluiten omdat er onvoldoende vrijwilligers zouden zijn.

Zoals de VVD al eerder heeft aangegeven is het een kip en het ei verhaal: als er geen uitzicht is op een kazerne haken ook de vrijwilligers langzaam aan af.

Sinds de commissievergadering van begin dit jaar is er weinig actie geweest, ondanks dat de korpsleiding aangeeft ‘blij’ te zijn met onze vrijwilligers.

Fractie-assistent Marten Hilbrands van de VVD geeft aan: “In onze optiek worden de super gemotiveerde vrijwilligers ontmoedigd door het niet bouwen van de brandweerkazerne en ook door het hele proces als zodanig. Wij vinden het onbegrijpelijk dat dit nu al zo lang voortmoddert.”

Recent zijn in de Telegraaf en het Parool nog verschillende berichten verschenen over ontoelaatbaar lange aanrijtijden door CAO perikelen van de beroepsbrandweer Amsterdam Amstelland. De VVD vreest dat als Ouderkerk aan de Amstel geen eigen kazerne meer heeft, ons gebied een speelbal gaat worden van de beroepsbrandweer. Wij willen geen rood gebied worden waar de aanrijtijden volgens het CARE model in orde zijn, maar waar de werkelijke aanrijtijden ontoelaatbaar lang blijken. Onze inwoners zijn hiervan dan direct de dupe.

De brug over de Amstel is nu al een obstakel, als deze gedurende minimaal een jaar wordt verbouwd, dan zullen de aanrijtijden vanuit Amstelveen nog extremer worden. Elke minuut vertraging is er in onze optiek één te lang!

Als VVD koesteren wij onze vrijwilligers. De vrijwilligers van onze brandweer hebben een essentiële rol in Ouderkerk aan de Amstel. Niet alleen voor brand, maar ook bij reanimatie. Als VVD gaan wij uit van daadwerkelijke cijfers in plaats van modellen, met veiligheid valt namelijk niet te sollen. Als VVD zetten wij daarom erop in dat Ouderkerk een eigen kazerne blijft houden.