VVD wil af van verschil in regels tuininrichting

Recent heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het in 2014 door de gemeente verkochte tuingroen waarbij duidelijk is geworden dat de door de gemeente gestelde extra regels niet gestand kunnen blijven. De VVD heeft eerder gepleit om dezelfde regels te laten gelden voor elk stuk tuin en dringt hier nu opnieuw op aan.

In 2013 heeft de gemeenteraad besloten om over te gaan tot de verkoop van groenstroken die grensden aan de tuin van verschillende inwoners. Er werden in het voorstel van de wethouder echter nadere eisen gesteld aan die stukjes grond die niet gelden voor een normale tuin. Hierdoor kreeg het aangekochte groen een aparte bestemming, namelijk “Tuin-1”. De Raad van State heeft nu echter geoordeeld dat de gemeente hierbij een fout heeft gemaakt.

Peter Krak, destijds fractievoorzitter van de VVD licht toe: “Als VVD staan wij voor een vereenvoudiging van de regels. Hoe minder regels hoe beter en des te beter deze ook te handhaven zijn. Voor ons is het onbegrijpelijk dat er twee verschillende regels voor tuin gehanteerd worden voor dezelfde tuin. Voor ons is het tuin = tuin.”

Fractievoorzitter Barbara de Reijke van de VVD vult aan: “Je hebt bij het plaatsen van een schuurtje in je tuin met allerlei regels te maken. Op grond van het Besluit omgevingsrecht (Bor) is het toegestaan dat bepaalde bouwwerken - zoals een schuurtje - vergunningsvrij op het achtererf kunnen worden opgericht. Echter, op de grond die de gemeente in 2014 heeft verkocht aan inwoners in Duivendrecht, rust de bestemming "Tuin -1", waarvoor weer andere regels gelden. Zo heb je dan het Besluit omgevingsrecht, de planregels en de koopovereenkomst. En het gekke is dat je in de regels van de verkochte strookjes groen wel een uitbouw van je huis kan doen, maar een houten schuurtje om je gereedschap op te bergen kan dan weer niet. En een schuurtje kan volgens het besluit omgevingsrecht wel, maar volgens de planregels weer niet. En die planregels gelden weer niet voor de gewone tuin, maar wel voor de zogenaamde Tuin-1. Het is zo voor een gewone inwoner al echt niet meer te begrijpen. Als VVD willen wij af van al deze extra regels. Voor ons is tuin gewoon tuin.”

Op basis van de uitspraak van de Raad van State zullen de in 2013 gestelde planregels voor Tuin-1 nu ook komen te vervallen. De VVD zal zich echter inzetten om dit niet alleen voor Duivendrecht te laten gelden, maar dit voor alle bestemmingsplannen in de gemeente te laten gelden.