Duurzaamheid

Als VVD vinden we dat zaken bij de bron moeten worden aangepakt. dat duurzaam gedrag makkelijk gemaakt moet worden. We kunnen dus bijvoorbeeld beter schone auto’s ontwikkelen of betere nascheiding van afval dan in allerlei gemeenten ingewikkelde milieumaatregelen instellen.

Bedrijven en mensen die vervuilen, moeten geprikkeld worden om energie te besparen of meer duurzame te produceren en consumeren. De afspraken die landelijk zijn gemaakt, willen wij nakomen.

Absoluut geen regels gaan stellen die misschien achteraf door innovatie ingehaald gaan worden. Zoals aanvullende bouweisen die leiden tot kostenverhoging en afvalscheiding. Een serieus Duurzaamheidsbeleid kan niet alleen in Ouder-Amstel geregeld worden.
Wij hoeven niet het beste jongetje van de klas te zijn, zeker niet als het milieu daar niks mee opschiet en wij er armer van worden.

De VVD Ouder-Amstel vindt dat wij als gemeente ons bij het eigen inkoopbeleid moeten richten op de 'total cost of ownership. Dit zijn de totale aanschaf- en gebruikskosten van een product gedurende de levensduur. Dat is binnen de overheid nog niet altijd gebruikelijk en is het belangrijkste criterium bij duurzaam inkopen. Een voorbeeld waarbij dat niet goed gegaan is, zijn bijvoorbeeld de bouweisen die door de gemeenteraad zijn gesteld in het verleden bij de bouw van de woningen in Benning. Daar is indertijd gekozen voor gevingerlast vurenhout omdat dit duurzamer zou zijn. Maar in het onderhoud blijkt dat de kozijnen veel sneller rotten waardoor de bewoners met hogere lasten zitten en de kozijnen nu zelf vernieuwen met ander materiaal. Bij de duurzaamheidsbepaling had dus ook het onderhoud en gebruik meegewogen worden.

Duurzaamheid biedt geweldige kansen voor innovatie en dat krijgt ruim baan bij de VVD. De gemeente moet daarbij niet in de weg zitten en regels zo veel mogelijk versoepelen en duurzaam gedrag makkelijk maken.