VVD wil afspraken met AirBnB

Op de bijeenkomst van de gemeenteraad van donderdag 13 juli heeft de VVD het college opgeroepen om net als in omliggende gemeentes afspraken te maken met AirBnB en goed aan inwoners te communiceren aan welke regels ze moeten voldoen.

Barbara de Reijke, Fractievoorzitter VVD Ouder-Amstel, geeft aan: “Wij krijgen steeds vaker klachten van omwonenden over de verhuur van de woning via AirBnB in onze gemeente. Maar wat nu precies wél en niet mag blijkt bij veel bewoners onbekend. Zo zijn er bij het verhuren van je woning allerlei regels waar je aan moet voldoen. Je woning moet bijvoorbeeld aan strengere eisen voldoen voor brandveiligheid, je moet de inkomsten aangeven bij de belastingdienst en je huur- of koopcontract kan allerlei regels bevatten over het verhuren. Maar juist omdat de gemeentes om ons heen nu bezig zijn met het opstellen van een beleid over de vakantieverhuur, vinden wij als VVD dat de gemeente Ouder-Amstel hierbij aan moet haken.”

Buurgemeente Amsterdam kent al langer beleid op dergelijke vormen van verhuur. Daar wordt Airnb onder voorwaarden toegestaan: maximaal 60 dagen, met een meldplicht en niet meer dan 4 personen per wooneenheid. Daar wordt ook toeristenbelasting geheven. Ook Amstelveen is nu bezig met een eigen beleid en afspraken met AirBnB. De VVD heeft bij de Raadsvergadering van 13 juli een motie ingediend waarin ze de Gemeente Ouder-Amstel oproepen om nu zo snel mogelijk met voorstellen te komen voor een eigen beleid. Daarbij roept de VVD ook op om te communiceren aan de inwoners over wat er nu wel en niet mag en met welke regels men rekening moet houden bij het verhuren van de woning. Na discussie in de Gemeenteraad gaven veel raadsleden aan onvoldoende kennis te hebben over het onderwerp waardoor de motie niet werd aangenomen.