VVD wil betere beheersing financiën

Afgelopen donderdag is de jaarrekening 2016 door de gemeenteraad vastgesteld. De VVD stemde als enige partij tegen omdat zij zich niet konden vinden in de financiële keuzes die gemaakt zijn.

De gemeenteraad stelt voorafgaand aan elk kalenderjaar een begroting vast en na afloop van het jaar wordt de rekening opgemaakt. De jaarrekening 2016 is afgesloten met een tekort van 800.000 euro. Barbara de Reijke, Fractievoorzitter van de VVD licht toe: “Wij vinden dat partijen te makkelijk voorbij gaan aan het feit dat er groot tekort is ontstaan. Dit was niet begroot en heeft de Raad op zich af laten komen. En niet alleen dat, maar ook de financiële buffer van de gemeente is met 3 miljoen afgenomen, 2017 koerst ook af op een groot tekort en ondertussen wordt er wel geld uitgegeven voor een visie 2020 die nu nog niet gedaan hoeft te worden omdat de oude visie nog geldig is.”

De VVD is van mening dat de gemeenteraad bewuster om moet gaan met de financiën. Dit betekent prioriteiten stellen en keuzes maken. Fractievoorzitter Barbara de Reijke van de VVD vult aan: “Er is veel geld extra uitgegeven aan bijvoorbeeld de ambtelijke organisatie DUO+, maar wat merken onze inwoners hier nu van? Wij zijn er niet van overtuigd dat het extra geld goed besteed is.”

De VVD heeft tegen de jaarrekening gestemd omdat zij vinden dat de gemeente geen grip heeft op de financiën en zonder het maken van bewuste keuzes zij ook de kosten in de komende jaren niet in de hand zal kunnen houden. Samen met GroenLinks heeft de VVD aangegeven bij de begroting van 2018 te willen komen met voorstellen ter verbetering.