VVD: Meer maatregelen tegen inbraken

Veiligheid is een onderwerp dat veel bewoners bezighoudt. Dat horen we ook in de gesprekken die we in onze dorpen voeren. Recent gepubliceerd onderzoek geeft aan dat het thema veiligheid één van de meest belangrijke thema’s blijft. Maar wat is veiligheid? Veiligheid kan worden uitgedrukt in objectieve cijfers, zoals hoeveel inbraken hebben er plaats gevonden. Maar belangrijker is nog de subjectieve kant: het veiligheidsgevoel. Het is niet concreet te benoemen want ieder mens heeft een gevoel van veiligheid gebaseerd op zijn eigen normen en ervaringen.

Wat voor de één heel veilig voelt, voelt voor de ander als onveilig. Daarom is het ook lastig om concreet op te schrijven wat veiligheid is en hoe dat is te waarborgen.

Het veiligheidsgevoel van onze inwoners moet veel beter worden. Een goede preventieve aanpak is noodzakelijk. Dan doelen we bijvoorbeeld op zichtbare aanwezigheid van politie en gemeentelijke handhavers. Maar ook op een veilige fysieke openbare ruimte. Zo draagt goede (duurzame) verlichting op plaatsen waar het nodig is bij aan een groter gevoel van veiligheid.

Recentelijk zijn weer diverse criminaliteitscijfers gepubliceerd. Met name het aantal inbraken vraagt wat de VVD betreft meer aandacht. Niet alleen in woningen, maar ook in garages, schuren en auto’s. Inbraken in de buurten (zeker als het je eigen huis betreft) zorgen voor veel overlast en raken direct aan het veiligheidsgevoel.

Daarom hebben wij recentelijk gepleit voor het op cruciale locaties in onze gemeente plaatsen van flexibele ANPR camera's (met onder andere automatische nummerplaat herkenning). In onze buurgemeente Amstelveen worden ze in samenwerking met de politie al met succes toegepast. Dit heeft een bewezen grote afschrikwekkende werking en vergroot de pakkans.

Een argument om geen cameratoezicht te hebben is de inbreuk op de privacy. De vraag is: Gaat privacy dan boven veiligheid of veiligheid boven privacy? Dat is een dilemma. We hebben privacy zeer hoog in het vaandel staan maar als onze veiligheid in het geding komt, dan gaat in dit geval veiligheid boven privacy. Het aantal inbraken in onze 3 kernen moet fors omlaag!