VVD verzet zich tegen komst zonneparken.

De gemeenteraad moest afgelopen vergadering voor de Regionale Energiestrategie (RES) zoekgebieden in de gemeente aanwijzen voor de opwek van wind- en zonne-energie. De VVD verzet zich tegen de komst van zonneparken en diende samen met de partijen OAA, NB en PvdA een voorstel in om zonneparken in de plannen te schrappen. Frans Slats (VVD): “Zonnepanelen horen op daken, die ga je niet neerleggen in het groen of op landbouwgrond.”

In het klimaatakkoord van het Rijk is afgesproken dat er Regionale Energiestrategieën moeten worden opgesteld waarin regio's vastleggen waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Ouder-Amstel hoort tot de regio Noord-Holland Zuid. Afgelopen raadsvergadering werd de concept RES voor deze regio besproken in de gemeenteraad. In het conceptvoorstel werden zoekgebieden aangewezen voor de aanleg van zonneparken en windmolens.

De VVD vindt dat de gemeente zich vooral moet richten op het opwekken van zonne-energie op daken van gebouwen. Frans Slats (VVD): “Zonnepanelen horen wat ons betreft op daken en niet op grond. De aanleg van zonneparken gaat altijd ten koste van een andere bestemming, zoals groen of landbouwgrond. Dat is wat de VVD betreft onbespreekbaar Op het merendeel van de daken in onze gemeente liggen geen zonnepanelen of slechts gedeeltelijk. Laten we die ruimte benutten in plaats van het opofferen van grond”.

Het gebied bij de Ouderkerkerplas werd in het voorstel bijvoorbeeld aangewezen als zoekgebied. Dit zorgde voor meer weerstand in de gemeenteraad. Slats (VVD): “De Ouderkerkerplas is bij uitstek een gebied voor recreatie en natuur. Die waarde moet je juist versterken in plaats van afbreken door grond op te offeren voor zonnepanelen".  Daarom diende de VVD samen met de partijen Ouder-Amstel Anders, Natuurlijk Belang en PvdA een amendement in om het raadsvoorstel te wijzigingen en de komst van zonneparken tegen te houden. Daarmee haalde het voorstel een raadsmeerderheid ondanks dat de andere partijen in de raad tegen stemden.

Slats (VVD): “Wij zijn blij met de steun van OAA, NB en PvdA in ons verzet tegen de komst van zonneparken. Ook wij vinden het belangrijk dat we de klimaatambities halen, maar wat ons betreft richt de gemeente zich  vooral op het stimuleren  van energiebesparing en de opwek van energie door zonnepanelen op daken. Op die manier hoeft er minder schaarse grond te worden opgeofferd.”