De Nieuwe Kern moet wijk worden met veel groen en goed bereikbaar.

Tijdens de raadsvergadering van de gemeenteraad van Ouder-Amstel is de structuurvisie voor De Nieuwe Kern unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Een belangrijke stap in het proces om dit gebied te gaan ontwikkelen. Een ontwikkeling die van groot belang is voor de gemeente Ouder-Amstel en de regio. Frans Slats (VVD): “Het woningtekort is groot. We kennen allemaal wel mensen die graag hier zouden willen blijven wonen, maar geen betaalbare woning kunnen vinden. Met name jongeren en starters wonen nu nood gedwongen thuis of vertrekken uit de regio. Het is dus hard nodig dat er betaalbare woningen worden gebouwd".

Middelbare school in De Nieuwe kern
De structuurvisie gaat echter niet alleen over woningbouw. Ook gaat het over thema's als groen, bereikbaarheid en de voorzieningen in het gebied. De VVD bracht daarbij nog een aantal thema's extra onder de aandacht.  Allereerst het meegroeien van de voorzieningen met het nieuwe inwoneraantal.  Voorzieningen klinkt abstract maar dan hebben we het over bijvoorbeeld sportvoorzieningen, scholen, winkelaanbod, zorg- en welzijnsinstellingen.  Frans Slats: “het kan niet zo zijn dat er eerst woningen worden gebouwd en dan pas gestart wordt met het realiseren van voorzieningen. Dat moet meteen gebeuren, want anders geeft dat tekorten in de rest van de gemeente. De Nieuwe Kern is ook een mooie kans om een goede middelbare school in onze gemeente te realiseren. Kinderen uit onze gemeente moeten steeds vaker ver reizen om een plek op een school te krijgen. Dit is de kans om er wat aan te doen!”

Nieuw stadspark en veel groen
Een ander thema dat veel aandacht kreeg tijdens de bespreking was het groen. Een deel van de bestaande tuinparken moet helaas verdwijnen om het gebied te kunnen ontwikkelen. De VVD heeft samen met GroenLinks een voorstel ingediend om het groen te versterken die is aangenomen door de raad.  De VVD vindt het van belang dat het een groene wijk wordt. Voor de natuur, maar zeker ook voor de recreatiemogelijkheden van de bewoners.

Bereikbaarheid
Zorgen zijn er nog wel over de bereikbaarheid van De Nieuwe Kern. Feit is dat het autogebruik in dit gebied fors omlaag moet ten opzichte van wat gebruikelijk is in Ouder-Amstel. Anders gaat het simpelweg niet op de aan en afvoerwegen van het gebied die nu al behoorlijk druk zijn. Frans Slats (VVD): “Er moet daarom een goed alternatief plan komen dat het voor bewoners en bezoekers ook mogelijk en makkelijk maakt om te kiezen voor deelmobiliteit, OV of fiets. Het aanbod en de infrastructuur moeten hierop worden aangepast om dit zo laagdrempelig mogelijk te maken.”
Het verkeer tijdens evenementen verdient daarbij speciale aandacht. Evenementen zorgen nu al voor grote verkeersdrukte. Bezoekers van de evenementen moeten gestimuleerd worden om met het OV te komen en auto's van bezoekers van evenementen moeten geweerd worden uit de wijken zodat bewoners er gewoon kunnen parkeren. De VVD heeft samen met OAA en GroenLinks een opdracht geformuleerd aan het college om dit verder uit te werken. Dit voorstel is door alle partijen uit de raad omarmd.

Vervolg
De structuurvisie is dus vastgesteld door de raad. Nu gaat de verdere uitwerking plaats vinden in de vorm van een uitvoeringsstrategie. De definitieve woningbouw laat nog even op zich wachten. Op initiatief van VVD en D66 worden er tot die tijd tijdelijke woningen gerealiseerd in een deel van het gebied zodat op korte termijn al wat gedaan kan worden aan de woningnood.