VVD wil voorrang inwoners Ouder-Amstel op koopwoningen.

Het demissionaire kabinet heeft een aanpassing van de Huisvestingswet in voorbereiding waarbij gemeenten een deel van de nieuwe woningen exclusief aan de eigen inwoners kunnen toewijzen. De VVD Ouder-Amstel wil dat de gemeente Ouder-Amstel hier zo snel mogelijk op in gaat spelen en stelt vragen aan de wethouder.

Op dit moment mogen gemeenten wel huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding, maar nog geen koopwoningen. In een wijziging van de Huisvestingswet wil het demissionaire kabinet tegemoet komen aan de wens van gemeenten om dit mogelijk te maken. De VVD Ouder-Amstel is blij met deze mogelijkheid en wil dat dit zo snel mogelijk ook in Ouder-Amstel mogelijk wordt gemaakt. Daarover stelt de partij vragen aan wethouder Barbara de Reijke van Wonen (VVD).

Fractievoorzitter van de VVD Frans Slats geeft aan: “Wij zijn een groot voorstander om huidige inwoners van onze gemeente voorrang te geven op woningen die beschikbaar komen in onze gemeente. We zijn blij dat dankzij de inzet van onze wethouder het mogelijk is om voorrang te regelen voor onze inwoners bij huurwoningen, maar nu nog bij koopwoningen! Voor de lokale binding is het belangrijk dat inwoners uit Ouderkerk en Duivendecht ook terecht kunnen in hun eigen dorp.”

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het straks om 30 procent van de sociale koopwoningen. Dat zijn huizen tot 355.000 euro, de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2022. De vragen van de VVD spitsen zich toe op de geplande invoering hiervan in Ouder-Amstel.