Overzicht stellingen en meningen

Stelling  

 

Tekst 

In Ouder-Amstel mogen geen extra windmolens komen 

Helemaal eens 

VVD ondersteunt het streven naar een energieneutraal Ouder-Amstel in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kan dit bereikt worden. Die duurzame energie wordt opgewekt door zonnepanelen op daken en op geluidschermen langs de snelweg. VVD wil geen nieuwe windmolens in onze gemeente 

Ouder Amstel moet uiterlijk in 2040 energieneutraal worden, ook als dat leidt tot hogere kosten voor inwoners  

Helemaal oneens 

VVD ondersteunt het streven naar een energieneutraal Ouder-Amstel in 2050. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen. 

De belastingen mogen worden verhoogd voor beter groenonderhoud 

Oneens 

Onze gemeente is een oase van groen, rust en ruimte. Wat groen is, moet groen blijven. Sterker nog: Ouder-Amstel moet het groene karakter versterken. Tegelijkertijd is de VVD voor zo laag mogelijke gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemingen. Voordat er nieuw geld uitgegeven wordt, kijken of het niet met bestaande middelen kan. 

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, moet bij de bouw van woningen strengere milieuregels gelden dan de landelijke richtlijnen 

Oneens 

De VVD staat voor een kleine en krachtige gemeente die zich op haar kerntaken richt. Als kleine gemeente houden wij ons aan de door het rijk opgelegde richtlijnen. Het opnemen van meer dan de door het rijk opgenomen richtlijnen kost veel ambtelijke capaciteit en heeft een negatief effect op het bouwen van de noodzakelijke woningen. Als wij als kleine gemeente strengere richtlijnen opnemen, worden de woningen in buurgemeenten ontwikkeld in plaats van bij ons. 

Om de luchtkwaliteit te verbeteren moet de gemeente zich inzetten om de snelheid op wegen te verlagen 

Oneens 

De VVD staat voor een kleine en krachtige gemeente die zich op haar kerntaken richt. Als kleine gemeente houden wij ons aan de door het rijk opgelegde taken. Snelheid op wegen is een rijkstaak. 

Om het buitengebied te beschermen, mag er meer hoogbouw in Ouder-Amstel komen 

Neutraal 

Onze gemeente is een oase van groen, rust en ruimte. Wat groen is in moet groen blijven, sterker nog: Ouder-Amstel moet het groene karakter versterken. Op dit moment is de woningnood in Ouder-Amstel hoog met name voor jongeren en ouderen die willen doorstromen. VVD Ouder- Amstel maakt zich sterk dat er ook voor deze twee doelgroepen nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan blijven wonen. Nieuwbouwplannen moeten passen binnen de omgeving. In een meer stedelijke omgeving, zoals Entrada, Amstel Business Park en De Nieuwe Kern, kan hoogbouw toegevoegd worden.

Kantoorgebied Entrada moet worden omgebouwd tot een woonwijk met stedelijk karakter 

Helemaal eens 

Op dit moment is de woningnood in Ouder-Amstel hoog met name voor jongeren en ouderen die willen doorstromen. VVD Ouder- Amstel maakt zich sterk dat er ook voor deze twee doelgroepen nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan blijven wonen. Nieuwbouwplannen moeten passen binnen de omgeving. In een meer stedelijke omgeving kan hoogbouw toegevoegd worden. Wat ons betreft is dat in De NIeuwe Kern, Werkstad Over-Amstel en bij Entrada. 

Er moeten meer koopwoningen gebouwd worden, ook als dat ten koste gaat van het aantal huurwoningen 

Eens 

Wij willen betaalbare woningen voor al onze inwoners en daarbij eigen woningbezit zoveel mogelijk stimuleren. Voor de betaalbaarheid is het belangrijk dat er koopwoningen bijgebouwd blijven worden. Tegelijkertijd willen wij de zelfbewoningsverplichting in voeren bij nieuwe en bestaande bouw om te voorkomen dat dit alsnog dure huurwoningen worden. Wat ons betreft zijn de sociale huurwoningen er alleen voor de mensen die dit echt nodig hebben.  Regionaal onderzoek naar de woningmarkt wijst uit dat 30% sociale huurwoningen voldoende is. 

Minimaal 40% van de nieuwbouwwoningen moeten sociale huurwoningen zijn 

Helemaal oneens 

Wij willen betaalbare woningen voor al onze inwoners en daarbij eigen woningbezit zoveel mogelijk stimuleren. Voor de betaalbaarheid is het belangrijk dat er koopwoningen bijgebouwd blijven worden. Tegelijkertijd willen wij de zelfbewoningsverplichting in voeren bij nieuwe en bestaande bouw om te voorkomen dat dit alsnog dure huurwoningen worden. Wat ons betreft zijn de sociale huurwoningen er alleen voor de mensen die dit echt nodig hebben.  Regionaal onderzoek naar de woningmarkt wijst uit dat 30% sociale huurwoningen voldoende is. 

In Ouder-Amstel moet meer ruimte voor de fietser komen, ook als dit ten koste gaat van ruimte voor autoverkeer 

Oneens 

De VVD vindt dat mensen zich vrij moeten kunnen bewegen op de manier waarop zij dat willen. De VVD wil een parkeernorm voor auto’s in de woonwijken die aansluit bij de reële verwachting van de parkeerbehoefte. Daarbij moeten goede en veilige fietsroutes mensen verleiden om vaker de fiets te nemen. 

De gemeente moet zich inzetten voor uitbreiding van het openbaar vervoer, ook als dit ten koste gaat van ruimte voor de auto 

Oneens 

Mobiliteit levert ons veel op. Auto’s zijn daarbij een belangrijk vervoersmiddel die we niet willen beperken. Wel wil de VVD dat het openbaar vervoer verbeterd wordt zodat het  een volwaardige keuzemogelijkheid wordt. 

De gemeente moet meer geld uittrekken voor BOA's (ordehandhavers) 

Helemaal eens 

De VVD wil extra investeren in veiligheid.  Zichtbaarheid, handhaving en bestrijding van de kleine criminaliteit worden vergroot door extra Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s). Ook buiten kantooruren! 

Er moet meer cameratoezicht komen, ook als dit ten koste gaat van de privacy 

Helemaal eens 

De burgemeester heeft veel bevoegdheden die zij kan gebruiken om Ouder-Amstel veiliger te maken. Wij willen dat zij deze ook daadwerkelijk gebruikt. Andere gemeenten bereiken goede resultaten met cameratoezicht. Daarom willen wij deze gericht gaan inzetten in samenspraak met de politie om criminaliteit en overlast te voorkomen. 

De gemeente moet meer geld investeren in ontmoetingsplaatsen voor jongeren 

Oneens 

De bestaande mogelijkheden voor jongeren om elkaar te ontmoeten moeten beter benut worden. VVD vindt dat de gemeente geen geld moet steken in plekken die leiden tot mogelijke overlast voor de buurt. 

De gemeente moet meer geld uitgeven aan kunst en cultuur 

Oneens 

Cultuur is belangrijk voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Het versterkt de innovatiekracht, creativiteit en het out-of-the-box denken. Daarom stimuleert de VVD vanuit haar regierol (laagdrempelig) contact met cultuur, waardoor een breed publiek hier kennis mee kan maken. Tegelijkertijd vindt de VVD dat de cultuursector meer op eigen benen moet komen te staan en zich voor haar financiering meer dan nu zou moeten richten op bezoekers, donateurs en sponsoren. Instellingen dienen niet louter afhankelijk te zijn van overheidssubsidies.  

De gemeente moet meer geld investeren in sportverenigingen 

Oneens 

De gemeente investeert al fors in sportverenigingen. Aan de gebruikers (zowel clubs als individueel) van sportvoorzieningen mag een substantiële bijdrage worden gevraagd. Wanneer geld een belemmering is voor de jeugd om te sporten, kan dat via minimaregelingen of regelingen als het Sportfonds opgelost worden. 

Er moet meer geld komen voor armoedebestrijding, ook al stijgt hierdoor de lokale belasting 

Helemaal oneens 

VVD vindt dat niemand in onze gemeente in armoede zou moeten leven. Dat willen we bereiken door te zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan en dat werken loont. Voor mensen die niet kunnen werken moet het lokale armoedebeleid helpen om te voorkomen dat deze mensen in armoede leven. Bij om- en bijscholing richt de VVD zich op iemands talenten en mogelijkheden en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt. Dit leidt er ook toe dat de gemeente minder geld hoeft uit te geven aan uitkeringen en armoedebeleid 

De gemeente moet schulden van inwoners tijdelijk kunnen overnemen om boetes (incassokosten) te voorkomen 

neutraal 

Bij problematische schulden zorgt de VVD waar mogelijk voor ademruimte, zodat de problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden om verdere escalatie te voorkomen. 

Om gemeentelijke voorzieningen in stand te houden, mag de OZB (de belasting op huisbezit) worden verhoogd 

neutraal 

Gemeentelijke voorzieningen moeten in stand worden gehouden. De VVD is echter voor zo laag mogelijke gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemingen. Belastinggeld is verdiend door onze ondernemers en inwoners. Voordat er nieuw geld uitgegeven wordt, kijken wij of het niet met bestaande middelen kan. 

De gemeente moet extra programma's aanbieden op alle basisscholen die de acceptatie van LHBTI+ personen bevorderen 

Oneens 

Als VVD hechten wij groot belang aan goed onderwijs waarbij kinderen en jongeren de kans krijgen op een gelijke start. Op school leren wij kinderen ook wat onze normen en waarden zijn en hoe wij in Nederland met elkaar omgaan. Tegelijkertijd zijn wij voor een kleine en krachtige gemeente die zich op haar kerntaken richt. Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de huisvesting, niet voor de inhoud van het onderwijs. 

De gemeente moet extra geld investeren om het historische karakter van Ouder-Amstel voor toerisme te promoten 

Oneens 

Het cultureel erfgoed van de gemeente mag gezien worden. Cultuur verbindt, inspireert en prikkelt. VVD promoot ons erfgoed, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners. Tegelijkertijd dienen recreatieve ondernemers financieel zelfstandig te zijn en niet afhankelijk te zijn van overheidssubsidies. 

Bij financiële tekorten kan de gemeente beter bezuinigen, dan de lokale belastingen verhogen 

Eens 

De VVD is voor zo laag mogelijke gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemingen. De stijging van de lokale lasten willen wij beperken tot de inflatie. Belastinggeld is verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daarom wil de VVD steeds bekijken of wat wij als gemeente doen nog zinvol en noodzakelijk is, in het bijzonder geen geld verspillen bij grote projecten. Voordat er nieuw geld uitgegeven wordt, kijken of het niet met bestaande middelen kan. 

Bij de Ouderkerkerplas mogen geen grootschalige evenementen worden gehouden 

Oneens 

Recreatie en toerisme kunnen nog belangrijkere dragers van de lokale economie van Ouder-Amstel worden. Ouder-Amstel beschikt over diverse recreatiemogelijkheden zoals groene fietsroutes, wandelroutes, winkelen, museumbezoek en speeltuinen. De VVD wil aan de Ouderkerkerplas meer recreatie stimuleren. 

Ouder-Amstel moet een zelfstandige gemeente blijven, ook als dit meer geld kost 

Neutraal 

De VVD wil een kleine(re), krachtige gemeentelijke overheid. Het gemeentebestuur is er voor zijn inwoners, en niet andersom! Als het meer geld kost om zelfstandig te blijven, moet goed afgewogen worden wat de voordelen voor onze inwoners daarvan zijn. 

De gemeente mag projecten overdragen aan inwoners, ook al verliest de gemeente hierdoor controle 

Neutraal 

De VVD staat voor een kleine en krachtige gemeente. Dat wat overgelaten kan worden aan inwoners en ondernemers, zou ook zoveel mogelijk gedaan moeten worden. Sommige projecten zijn daar minder voor geschikt 

De Amstelschool en Het Kofschip moeten samen in één nieuw schoolgebouw komen 

Oneens 

De VVD is voor behoud van drie aparte schoollocaties in Ouderkerk aan de Amstel met nieuwbouw voor het Kofschip en renovatie van de Amstelschool