Periode 2022 - 2026

INLEIDING

U woont in onze mooie gemeente met volop kansen. Ouderkerk aan de Amstel, Duivendrecht, de Waver en de VVD Ouder-Amstel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Op woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan is het aan u om te bepalen wie er in de gemeenteraad mag plaatsnemen om uw geluid te laten horen.
In de afgelopen vier jaar heeft de VVD Ouder-Amstel laten zien dat zij het verschil maakt voor deze mooie gemeente en heeft laten horen hoe zij de toekomst van onze mooie Ouder-Amstel ziet. De VVD heeft gezorgd voor:

  • Extra woningen gebouwd voor jongeren en ouderen
  • Inwoners uit onze gemeente krijgen voorrang op deze woningen
  • Extra investering in achterstallig onderhoud van wegen en groen, tevens zijn plannen voor het onderhoud van wegen naar voren gehaald
  • Versterking van de recreatieve functie van de Ouderkerkerplas in de plannen van het Groengebied Amstelland
  • Meer fietsplekken bij de bushalte aan de Burgemeester Stramanweg
  • Beperking van de gemeentelijke financiële risico's, onder andere op de grote projecten
  • Voorzieningen in onze gemeente die meegroeien met de groei van het aantal inwoners, zoals sportvelden en scholen
  • Eerdere megalomane plannen voor het centrum van Ouderkerk zijn van tafel gegaan en concrete plannen zijn in gang gezet
  • Grotere betrokkenheid van inwoners bij lopende projecten
  • Tegengaan van leegstand winkels en woningen
  • Aanpassing megalomane plannen omgeving Urbanuskerk Ouderkerk aan de Amstel
  • Meer zonnepanelen op daken in plaats van grote zonneweides
  • Meer budget voor handhaving
  • Beperking van de verhoging van de lokale lasten zoals afvalstoffenheffing
  • Extra financiële regeling, bovenop die van centrale overheid, voor lokale ondernemers

In dit programma staan de vele plannen die de VVD Ouder-Amstel wil uitvoeren om onze fraaie gemeente nog mooier en beter te maken. Per onderwerp wordt beschreven hoe de gemeente er volgens de VVD uit moet gaan zien.

Ouderkerk a/d Amstel, Duivendrecht en de Waver zijn gelegen op een centrale plek in de Randstad, goed bereikbaar, nabij Schiphol en in vergelijking met onze directe buur Amsterdam een oase van groen, rust en ruimte. De weidse Ronde Hoep, de Ouderkerkerplas, het Venserpark en de groenstructuur zijn uniek in de regio. Dat wil de VVD graag behouden en dit betekent aandacht voor een groene omgeving en voldoende mogelijkheden om de vrije tijd te besteden, bijvoorbeeld in en rondom de Ouderkerkerplas.

VVD Ouder-Amstel vindt het ook belangrijk dat iedereen in Ouder-Amstel mee kan doen. Ondernemers horen voldoende ruimte te krijgen om aan de slag te kunnen. Juist de lokale bedrijven hebben een moeilijke tijd achter de rug. Zij moeten niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. De gemeente moet hen snel en duidelijk antwoord geven op vragen en meedenken over de beste oplossing.

Als het gaat om energie moet Ouder-Amstel verduurzamen. Dat vraagt om verstandige keuzes. De VVD wil dat verduurzaming betaalbaar blijft voor bewoners en ondernemers. Verrommeling van het landschap moet tegengegaan worden en draagvlak hiervoor onder inwoners is erg belangrijk. Zo zorgen wij ervoor dat wij allen klaar zijn voor de toekomst om onze gemeente schoon en leefbaar te houden.

Als de gemeente meer uitgeeft dan er binnenkomt ontstaan er op enig moment problemen. Daarom let de VVD goed op de gemeentelijke schatkist. De lokale lasten blijven laag door de gemeentelijke taken op een zuinige, maar effectieve manier uit te voeren. Zo blijft het leven in Ouder-Amstel voor iedereen betaalbaar. Ouder-Amstel moet ook voor iedereen goed bereikbaar zijn.

Dit Verkiezingsprogramma dient als raamwerk om de goede dingen in Ouder- Amstel te behouden en de verbeterpunten aan te pakken. De VVD wil het beste voor de inwoners van Ouderkerk, Duivendrecht en buurtschap de Waver. Dorpen die de eigen groene en ruimtelijke identiteit blijven behouden, dorpen met allure.

De VVD is en blijft voor Ouder-Amstel!

Namens het bestuur

Claudio Mancinelli - Voorzitter

André van der Sterre - Secretaris



1 VEILIGHEID

Voor de VVD staat veiligheid centraal. Het is één van de kerntaken van de overheid. Eigendommen moeten worden gerespecteerd, geweld is uit den boze en ook de dagelijkse rit per fiets naar school of sport moet veilig zijn, voor jong en oud. Er moet aandacht blijven voor inbraken in woonhuizen en auto’s. Preventie en bescherming zijn aandachtspunten rondom de stations. Ook het verkeer op de weg moet veiliger. Door het steeds drukker wordende verkeer hebben al te veel ongelukken plaatsgevonden. In het bijzonder de routes waar fietsers en schoolgaande kinderen gebruik van maken, zullen moeten worden geëvalueerd. Nieuwe inzichten en ervaringen van andere gemeenten zullen moeten worden meegenomen zodat het weggedrag verbetert. Niet alleen het weggedrag van automobilisten moet worden geadresseerd, maar ook dat van wielrenners.

Onze inwoners mogen rekenen op een actieve overheid, die op veiligheidsgebied zelf actie neemt, maar ook anderen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Als iemand zich niet houdt aan regels, wil de VVD, dat er streng en duidelijk wordt opgetreden door de bevoegde instanties. Samen met inwoners en ondernemers dient de gemeente te zorgen voor een veilige leefomgeving. Door met elkaar op te trekken gaan wij overlast tegen. Wij pakken criminaliteit keihard aan en zetten alles op alles om herhaling te voorkomen.

Naast de objectieve veiligheid, gemeten in aantallen incidenten, is ook de subjectieve veiligheid van belang: hoe veilig voelen onze inwoners zich eigenlijk?

Hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Gemeente en politie treden hard op tegen mensen die hen bedreigen of aanvallen.

Standpunten VVD

  • Veilige (school) fietsroutes.
  • Zichtbaarheid, handhaving en bestrijding van de kleine criminaliteit worden vergroot door extra Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s). Ook buiten kantooruren!
  • Veiligheid is een gezamenlijke inspanning. Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. De gemeente staat open voor initiatieven als buurtpreventie, sociaal alarm en WhatsApp-groepen.
  • Het is belangrijk dat politie, brandweer en ambulances 24 uur per dag beschikbaar zijn. De hulpdiensten zijn op tijd als je ze nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen. Ook overige hulpdiensten zijn goed bereikbaar en benaderbaar.
  • De VVD vindt het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. Zeker tegen onze hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten. Deze horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Diegene die die dit wel doet pakken wij hard aan.
  • Overlast is een grote ergernis. De politie grijpt in als mensen de regels overtreden of overlast veroorzaken. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.
  • De burgemeester heeft veel bevoegdheden die zij kan gebruiken om Ouder-Amstel veiliger te maken. Wij willen dat zij deze ook daadwerkelijk gebruikt. Te denken valt het toepassen van preventief fouilleren en cameratoezicht.
  • Wielrenners zijn welkom maar ook zij moeten zich aan de verkeersregels houden.

Financiën (€)

De VVD wil niet korten op veiligheid maar juist investeren in veiligheid. De VVD wil dat schade en de kosten van handhaving zo veel als mogelijk worden verhaald op diegenen die dit veroorzaken.


2 WONEN

De VVD wil dat de inwoners van Ouder-Amstel met plezier wonen in de eigen gemeente.

Het is belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. VVD vindt dat iedere inwoner op ieder moment in hun leven het juiste huis moet kunnen vinden. Een huis dat past bij de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is de woningnood in Ouder-Amstel hoog met name voor jongeren en ouderen die willen doorstromen. VVD Ouder- Amstel maakt zich sterk dat er ook voor deze twee doelgroepen nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in  onze gemeente kan blijven wonen.

De VVD is voorstander van het bevorderen van eigen woningbezit. Dit is goed voor de leefomgeving. De nog te bouwen Nieuwe Kern is vooral voor de middeninkomens, starters en doorstromers. Niet alleen het bouwen van woningen is belangrijk. Van cruciaal belang zijn de voorzieningen en recreatie mogelijkheden. Denk daarbij aan scholen, winkels, sportvoorzieningen maar ook voldoende recreatief groen.

De verrommelde bedrijventerreinen moeten waar mogelijk getransformeerd worden naar wonen, werken en recreëren. De Ronde Hoep en Duivendrechtse polder moeten agrarisch blijven. Onze gemeente is een oase van groen, rust en ruimte. Wat groen is in moet groen blijven, sterker nog: Ouder-Amstel moet het groene karakter versterken. De speelmogelijkheden voor kinderen moeten worden uitgebreid en verbeterd. Door de hoge huizenprijzen is het bijna onmogelijk voor starters uit onze eigen gemeente om een woning te kopen of huren. De voorkeurspositie voor jongeren en starters willen wij daarom uitbreiden bij vrijkomende (sociale) huurwoningen en starterswoningen.

Nieuwbouwplannen moeten passen binnen de omgeving. Zeker als deze vlak naast bestaande bouw gaat plaatsvinden. De omgeving moet invloed kunnen uitoefenen over de grootte en hoogte van bebouwing. Wij willen eigen woningbezit stimuleren door de zelfbewoningsverplichting in te voeren bij nieuwe en bestaande bouw.

Standpunten VVD

  • Behoud en versterken van het groen en agrarisch landschap
  • Voorrang voor jongeren, starters en ouderen uit onze gemeente op woningen
  • Invoering zelfbewoningsplicht om eigen woningbezit te bevorderen
  • Uitbreiden en verbeteren van speelvoorzieningen
  • Voorzieningen zoals sport en winkels groeien mee met de groei van de gemeente
  • De Nieuwe Kern en werkstad Over-Amstel krijgen voldoende openbaar groen, speelplekken en voorzieningen (nieuw stadspark)
  • De VVD wil meer woningen voor middeninkomens, starters en doorstromers
  • Strenge handhaving op het illegaal verhuren van woningen.
Financiën (€)

De VVD wil dat de woonlasten zo laag mogelijk zijn. De belasting op de eigen woning (OZB) mag niet een manier zijn voor de gemeente om de jaarlijkse begroting sluitend te krijgen.


3 ONDERNEMERSCHAP EN ECONOMIE

Ondernemers zijn onmisbaar voor een gezonde economische toekomst. Het zijn ondernemers die investeren in nieuwe ideeën en innovatieve technieken. Het midden- en kleinbedrijf is een banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente. Maar de coronacrisis heeft onze Ouder-Amstel bedrijven en ondernemers hard geraakt. Zij hebben een moeilijke tijd achter de rug. Waar mogelijk wil de VVD ondernemers de komende periode blijven ondersteunen. Zo dragen wij bij aan een bloeiende lokale economie. Maar niet alleen voor de banen zijn ondernemers essentieel. Ook zijn zij een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente en een samenwerkingspartner om de sociale cohesie te versterken en voor de ruimtelijke verzorging binnen de gemeente. De gemeente stimuleert ondernemerschap het beste door ondernemers de ruimte te geven.

Ondernemers weten zelf het beste hoe zij hun bedrijf moeten runnen. De VVD blijft zich daarom inzetten voor lagere (administratieve) lasten voor ondernemers. Onze lokale ondernemers werken iedere dag hard aan een levendige en aantrekkelijke winkelstraat. Een dorp komt pas echt tot leven als het dorpshart bruist. Met een veilig en aantrekkelijk historisch centrum. Dat trekt bezoekers aan van binnen en buiten en zorgt voor een prettige gemeenschap, die klaar is voor de toekomst.

Standpunten VVD

  • Regel 1: minder regels. Als het met minder regels kan dan moeten wij dat met minder regels doen
  • Wij willen aantrekkelijke en bruisende dorpscentra, zowel het centrum van Duivendrecht als Ouderkerk aan de Amstel moeten aantrekkelijke plekken zijn om te winkelen en te recreëren. Het Sluisplein moet samen met ondernemers en bewoners worden aangepakt
  • Wij stimuleren zoveel mogelijk winkelen in onze eigen winkelgebieden, zowel fysiek als digitaal. Aantrekkelijke, veilige en bruisende gebieden zorgen voor een levendige winkelstraat vol met een zo divers mogelijk aanbod van lokale ondernemers
  • Waar mogelijk ondersteunen wij onze lokale ondernemers
Financiën (€)

De VVD vindt dat, wanneer het afschaffen van vergunningen of het vervangen door algemene regels niet mogelijk is, een vergunning automatisch moet worden verleend als de gemeente de termijnen overschrijdt. Geen tijdige overheidsreactie? Dan automatisch de vergunning! Financiële compensatie en automatische goedkeuring zijn goede instrumenten tegen bureaucratie.


4 ONDERWIJS

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren wij kinderen ook wat onze normen en waarden zijn en hoe wij in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom voor de VVD niet alleen een grote rol in het leven van mensen: de hele samenleving heeft er belang bij. Er worden hoge eisen gesteld aan de onderwijskwaliteit, onderwijsvoorzieningen en kinderopvang. De kwaliteit van de school- gebouwen wordt daarom zoveel mogelijk in overeenstemming gebracht met de kwaliteit die bij Ouder-Amstel hoort.

VVD staat voor kleinschalig onderwijs met ruime speelvoorzieningen. Dat geldt voor onze gehele gemeente, concreet voor Ouderkerk betekent dit, behoud van drie aparte schoollocaties met nieuwbouw voor het Kofschip en renovatie van de Amstelschool.

De VVD is een groot voorstander dat het talent van ieder kind moet worden gestimuleerd en ondersteund. Voor alle leerlingen en ouders is veiligheid en een gezonde en prettige sfeer op scholen van enorm belang. Daarom dienen consequent maatregelen genomen te worden om dit te realiseren. De voor- en naschoolse opvang zijn essentieel om gezinnen goed te kunnen laten functioneren rondom de werkende ouder(s).

School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur. School- en sportgebouwen kunnen voor verschillende doelgroepen of maatschappelijke functies worden gebruikt. Het is belang dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom dient de gemeente te zorgen voor een veilige toegang tot de school, zoveel mogelijk autoluw en met veilige wandel- en fietsroutes.

Standpunten VVD

  • Wij vinden het belangrijk dat je zo vrij mogelijk kunt kiezen naar welke school je kind gaat. Wij zijn tegen lotingsystemen of postcodebeleid en gaan actief in gesprek met de regio om dit te voorkomen
  • Wij willen in onze gemeente een openbare middelbare school
  • Om de groei op te vangen van de gemeentelijke uitbreiding willen wij voldoende kwalitatief goede lagere scholen tussen Arena en Amstelkwartier
  • De VVD is voor klaslokalen met een gezonde luchtkwaliteit en rookvrije schoolpleinen
  • Behoud van drie aparte schoollocaties in Ouderkerk aan de Amstel met nieuwbouw voor het Kofschip en renovatie van de Amstelschool
  • De gemeente stimuleert vroeg- en voorschoolse educatie en samenwerking tussen kinderdagverblijven en het primair onderwijs. Ouders worden hierbij betrokken.
  • Kinderopvang tijdens en buiten schooltijd moet zoveel mogelijk aansluiten op werktijden van ouders. De VVD is dan ook voorstander van oplossingen die dit tot doel hebben, zoals bijvoorbeeld voor- en naschoolse opvang en brede schoolconcepten
  • Multifunctioneel gebruik van schoollocaties
  • Veilige schoolroutes
  • Ruim opgezette schoolpleinen met uitdagende speelvoorzieningen die ook buiten schooltijd toegankelijk zijn
Financiën (€)

Een goede relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven leidt tot beter opgeleide werknemers wat ten gunste komt van onze lokale economie en tegelijk leidt tot minder aanspraak op sociale voorzieningen. Financiële middelen die voor dit doel aanwezig zijn dienen direct aan onderwijs en arbeidsmarkt ten goede te komen en niet besteed te worden aan allerlei overlegplatforms.
Goed kwalitatief onderwijs voor iedereen leidt tot het vergroten van welzijn, verhoogde arbeidsparticipatie en daarmee een verminderd beroep op sociale voorzieningen.


5 VERKEER EN VERVOER

De VVD vindt dat mensen zich vrij moeten kunnen bewegen op de manier waarop zij dat willen. Zorgen voor een goede bereikbaarheid is één van de kerntaken van de gemeentelijke overheid, zowel met de auto, de scooter, de fiets als met het openbaar vervoer.

Ook bij het ontwikkelen van De Nieuwe Kern en Werkstad Over-Amstel moet de aansluiting van de nieuwe woonwijk en het uitgaansgebied rondom de Arena op de A2 verbeterd worden. Verder dienen laadpalen voor elektrische auto’s uitgebreid te worden door aanbieders en mogen andere energiedragers ook niet uit het oog verloren worden.

De VVD vindt dat de gemeente maatwerk moet blijven leveren voor de straten en buurten waar parkeerproblemen zijn. De VVD wil een parkeernorm voor auto’s in de woonwijken die aansluit bij de reële verwachting van de parkeerbehoefte. Daarbij moeten goede en veilige fietsroutes mensen verleiden om vaker de fiets te nemen.

Standpunten VVD

  • Wij willen dat de top-10 knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid en doorstroming worden aangepakt
  • Extra investering in onderhoud van wegen, fietspaden en trottoirs
  • Wij stimuleren dubbelgebruik van parkeerterreinen en parkeergarages. Wij streven ernaar om slimme afspraken te maken zodat de parkeergarages van kantoren en bedrijven in bijvoorbeeld De Nieuwe Kern op koopavonden, zaterdagen en koopzondagen gebruikt kunnen worden
  • Bij nieuwbouw voldoende parkeergelegenheid
  • Veilige schoolroutes
  • De VVD is voor het aanleggen van zogenaamde “kiss and ride zones” bij scholen. De huidige overlast met parkeren en de veiligheid van kinderen en weggebruikers geven hiervoor voldoende aanleiding.
  • De VVD wil dat fietsers prettig en veilig door de gemeente kunnen rijden. Daarbij horen naast goede fietsroutes ook voldoende stallingsruimte.
  • De VVD wil dat de recreatieve wielrenners zich aan de verkeersregels houden en dat daar op gehandhaafd wordt.
  • Fietsbrug direct langs de A9 over de Amstel
  • Bij OV-knooppunten dienen voldoende stallingen te worden geplaatst
Financiën (€)

De VVD vindt het verkeerd wanneer de auto eenzijdig als melkkoe wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij parkeertarieven. Als de gemeente parkeergeld vraagt moeten de opbrengsten daarvan volledig in extra of betere parkeerplaatsen worden gestoken.


6 SPORT

Sporten is ontzettend belangrijk. Daarom werken wij samen met scholen, sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen zodat iedere inwoner van jong tot oud kan sporten. Voor de VVD ligt de focus op doelstellingen als sociale cohesie, participatie aan de maatschappij en bevordering van de gezondheid. Sport is een middel hiertoe. Wij willen graag dat zoveel mogelijk mensen meedoen met sporten. Sport genereert vele positieve effecten. Gezonde inwoners verminderen de kosten voor ziekte en ziekteverzuim. Sportevenementen en -activiteiten bevorderen economische activiteit en uitstraling en is een middel om een ander perspectief en doel te geven. Voor de VVD is het van belang dat deelname wordt gestimuleerd. Wanneer geld een belemmering is voor de jeugd om te sporten, kan dat via minimaregelingen of regelingen als het Sportfonds opgelost worden.

Standpunten VVD

  • Bij nieuwbouw, ontwikkelingen of groot onderhoud denken wij na hoe onze openbare ruimte kan worden ingericht voor buitensport. VVD vraagt onze inwoners om mee te denken.
  • Sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang werken nauw samen om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen en kennis te laten maken met de verschillende sporten. Buurtsportcoaches kunnen hierbij helpen
  • Sport dient toegankelijk te zijn voor ouderen en mensen met een beperking
  • Meer sportvoorzieningen in de buitenruimte zoals een trimbaan, buitensportplaats bij de Ouderkerkerplas en in het Venserpark
  • Behoud van het Amstelbad en koesteren van de vrijwilligers
  • Stimulering van sportevenementen, zoals Ronde Hoeploop en Triathlon
Financiën (€)

Via het subsidiebeleid wordt samenwerking gestimuleerd. Bij subsidiëring van grootschalige sportevenementen wordt de economische waarde van het evenement meegewogen.
Aan de gebruikers (zowel clubs als individueel) van sportvoorzieningen mag een substantiële bijdrage worden gevraagd. Dit kan in geld, maar ook in de vorm van vrijwillige arbeid.
Waar mogelijk wordt meegewerkt aan verdere overdracht van beheer van sportaccommodaties aan verenigingen.
Sportfaciliteiten zoals het zwembad kunnen door verbreding van activiteiten wellicht rendabeler worden gemaakt.


7 ALGEMEEN BESTUUR

De VVD wil een kleine(re), krachtige gemeentelijke overheid. Het gemeentebestuur is er voor zijn inwoners, en niet andersom! De gemeente is er om problemen op te lossen. Het belang van de inwoners staat altijd voorop. Met eenvoudige formulieren, helder taalgebruik en overzichtelijke regels helpen wij alle inwoners en ondernemers vooruit in het leven en voorkomen wij wachtrijen, problemen en frustraties.

Ouder-Amstel maken wij met elkaar! VVD bundelt haar krachten en werkt (et plezier samen om de problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. Daarom vindt de VVD het belangrijk dat de gemeente slimme en creatieve initiatieven van inwoners en ondernemers aanmoedigt. Bij belangrijke besluiten worden onze inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken.

Ouder-Amstel staat voor een grote uitdaging met de ontwikkeling van een vierde kern naast Ouderkerk a/d Amstel, Duivendrecht en Waver. Met de ontwikkeling van De Nieuwe Kern zal Ouder-Amstel van circa 14.000 naar circa 23.000 inwoners groeien. Deze transitie zal veel vergen van het ambtelijk apparaat maar ook van het gemeentelijke bestuur. De VVD Ouder- Amstel wil graag dat in aanvulling op de DUO+ ambtelijke samenwerking op ambtelijk niveau ook de samenwerking met Amstelveen waar mogelijk wordt uitgebreid zodat wij kunnen profiteren van een krachtiger organisatie.

Een gemeente is pas gezond als de financiën op orde zijn. Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daar gaan wij zuinig en verstandig mee om. De belasting houden wij zo laag mogelijk. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan in alle gemeenten onder druk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van belastinggeld.

Ouder-Amstel heeft een bijzondere positie liggend tussen wijken van Amsterdam. Naast De Nieuwe Kern wordt ook het Werkstad Over-Amstel verder ontwikkeld. Deze ontwikkelingen moeten niet solitair beschouwd worden maar als één geheel zodat er ook logische aansluitingen tussen deze gebieden gaan komen.

Standpunten VVD

  • De website van de gemeente en andere communicatie middelen dienen voor iedereen begrijpelijk te zijn
  • De gemeente reageert alert en service gericht op social media berichten
  • De digitale dienstverlening van de gemeente dient van goede kwaliteit te zijn. Inwoners moeten hun zaken zoveel mogelijk vanuit huis kunnen regelen Ook vindt de VVD dat als je een aanvraag doet, je digitaal kan inzien hoe het staat met de aanvraag.
  • Het gemeentehuis is fysiek bereikbaar en dient ook openingstijden te hebben buiten kantoortijden voor zaken die je niet digitaal kunt regelen. Bij vragen moet het altijd mogelijk zijn om een mens te spreken in plaats van een computer.
  • De gemeente dient ervoor te zorgen dat de IT volledig up-to-date is, zodat privacygevoelige informatie van inwoners beschermd is tegen digitale hacks en cyberaanvallen
  • Een interactieve kaart van alle initiatieven in onze gemeente, zoals bouwaanvragen, herinrichtingen, lopende vergunningen, bestemmingsplanwijzigingen, etc.
  • Een transparante overheid vinden wij belangrijk. De gemeente dient inwoners te informeren over gegevens die belangrijk zijn om een oordeel te kunnen vormen over het lokaal bestuur, zoals de besteding van subsidies
  • De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn transparant. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks inzage waaraan geld is besteed en welk effect is bereikt
  • De gemeente dient samen te werken met andere overheden om digitale criminaliteit zoals identiteitsfraude tegen te gaan of te bestraffen
  • De wereld houdt niet op bij de gemeentegrens. De gemeente werkt slim samen met collega’s in de omgeving als dit leidt tot betere oplossingen voor bereikbaarheid, regionale werkgelegenheid of woningbouw
  • De diensten en producten die de gemeente aanbiedt moeten een scherpe prijs- en kwaliteitsverhouding hebben
  • Het enthousiasme van de samenleving benutten wij zoveel mogelijk. Daarom zit de VVD initiatieven van ondernemers en verenigingen zo min mogelijk in de weg met regels en vergunningen en denken wij proactief mee bij een verenigingen-, ondernemers- of duurzaamheidsloket
  • Bij het opstellen van nieuw beleid wordt iedereen die dit direct raakt betrokken. Daarbij creëert de gemeente vooraf duidelijke verwachtingen om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zo werkt de VVD aan draagvlak en beter beleid
  • Participatie betekent niet dat de grootste schreeuwers altijd gelijk krijgen. De gemeente heeft ook oog voor de ‘stille meerderheid’ die de gemeente niet altijd zo snel weet te vinden. Zo blijft er een balans bij het maken van keuzes. Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te zijn over de verwachtingen.
Financiën (€)

De VVD vindt dat het Algemeen Bestuur verantwoordelijk is voor een solide financiële positie van de gemeente Ouder-Amstel.
Grote projecten moeten worden gefinancierd uit de beschikbare middelen en er mogen geen zware financiële claims worden gelegd op de toekomst (lees: geld uitgeven dat er niet is).


8 GEMEENTELIJKE LASTEN

De VVD is voor zo laag mogelijke gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemingen. De stijging van de lokale lasten willen wij beperken tot de inflatie. Belastinggeld is verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daarom wil de VVD steeds bekijken of wat wij als gemeente doen nog zinvol en noodzakelijk is, in het bijzonder geen geld verspillen bij grote projecten. Voordat er nieuw geld uitgegeven wordt, kijken of het niet met bestaande middelen kan.

Reserves zijn er om tegenvallers op te vangen en dienen niet gebruikt te worden als alternatieve financieringsbron.

De VVD wil dat de gemeente waar mogelijk meer inkomsten gaat genereren door commerciële exploitatie of verkoop van percelen voor woningbouw.

Standpunten VVD

  • Strikte scheiding tussen gemeentelijke inkomsten en uitgaven. Structurele uitgaven dekken met structurele middelen: inkomsten/meevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele extra uitgaven
  • Duidelijkheid voor onze inwoners waar het belastinggeld aan wordt besteed. Transparantie betekent ook dat er bij noodzakelijke bezuinigingen voor de VVD geen enkele uitgavenposten van de gemeente onbespreekbaar is
  • De VVD wil taken uitbesteden of samen met andere gemeenten uitvoeren als daarmee voordeel wordt behaald
  • De gemeentelijke leges dienen zoveel mogelijk gebaseerd te zijn op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Het is niet acceptabel als allerlei kosten op inwoners afgewenteld worden


9 ZORG/WMO

Vroeg of laat krijgen wij allemaal met zorg te maken. Daarom wil de VVD goede en liefdevolle zorg waarin onze inwoners centraal staan. Met hulp die zo dichtbij huis mogelijk wordt georganiseerd, zodat het weinig aanpassing vraagt aan ons dagelijks leven. Zodat je in je eigen buurt goed oud kunt worden. Een buurt waar je buren gemakkelijk kunt ontmoeten voor een gezellig praatje. Waar alle straten goed toegankelijk zijn, zodat iedereen gemakkelijk naar de buurtwinkel kan gaan.

Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Wij helpen daarbij, door een gemeente te bieden waar kinderen op een veilige en prettige manier kunnen opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen. Wanneer opgroeien niet gemakkelijk gaat en er jeugdzorg nodig is, dient die hulp te worden geboden. Dat dient het liefst zo dicht mogelijk bij huis te gebeuren Nog niet alles in de jeugdzorg verloopt even goed. Er zijn flinke wachtlijsten voor hulp. VVD vindt dat dat zo snel mogelijk moet worden opgelost.

De VVD wil een gemeente waarin mensen zelfredzaam zijn en zich vrij kunnen ontplooien. Dat betekent ook dat mensen die (tijdelijk of permanent) niet volledig zelfstandig kunnen functioneren, ondersteuning behoeven. Voor een deel moet de gemeente die ondersteuning bieden. Het uitgangspunt bij hulpverlening moet daarbij zijn: één gezin, één hulpverlener, één plan.

De VVD is voorstander van het principe: de gebruiker betaalt. Binnen de wettelijke mogelijkheden is de VVD daarom voor het heffen van eigen bijdragen, waarbij rekening dient te worden gehouden met draagkracht.

Standpunten VVD

  • Inwoners blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen wijk wonen. VVD zet daarom in op het bouwen van meer woningen waar je goed oud kunt worden en woonvormen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen. Zo kun je met ondersteuning zelfstandig blijven wonen
  • Een vergunning voor het aanpassen van een woning moet snel verleend worden als het bijdraagt aan langer zelfstandig wonen. Daarom dient de gemeente in gesprek met woningbouwcorporaties te gaan om bestaande woningen voor deze doelgroepen aan te passen en te investeren in de bouw van nieuwe woningen voor ouderen en mensen met een beperking
  • Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven. Daarom vindt de VVD dat kritisch gekeken moet worden of de hulp die wordt gegeven passend is
  • Wanneer zorg nodig is, dan moet het snel beschikbaar en van goede kwaliteit zijn. Daarom spreken wij met zorgorganisaties af hoelang dit mag duren. Als thuis wonen niet langer gaat, vindt de VVD dat er zo snel mogelijk opvang beschikbaar moet zijn
  • VVD vindt dat mantelzorgers steun verdienen en waar mogelijk ontzorgd worden. Er dient een centrale plek te zijn waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen en informatie, bijvoorbeeld een WMO-loket
  • De welzijnsorganisatie dient contact te onderhouden met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen
  • Als volwassen, kinderen of gezinnen zwaardere hulp nodig hebben, dienen zij geholpen te worden op weg naar de juiste hulpverlening.
  • Er komt wat de VVD betreft een scherpere afbakening van wat wij scharen onder jeugdzorg. Nog te vaak krijgen kinderen hulp voor zaken die horen bij normaal opgroeien of blijkt hulp niet effectief. Opgroeien gaat nu eenmaal niet zonder horten en stoten. Van ouders verwachten wij dan ook verantwoordelijkheid voor het gezond opgroeien van hun kinderen
  • Wanneer hulp wel nodig is, focussen wij ons op normaliseren. Er moeten niet onnodig stickers worden geplakt en het moet niet zwaarder worden gemaakt dan nodig. Het is niet de bedoeling dat kinderen die hulp krijgen, dit de rest van hun leven als last  meedragen
  • Het voorkomen van hulp, preventie, is erg belangrijk. Zo wordt zoveel mogelijk voorkomen dat zwaardere hulp noodzakelijk is. Problemen bij kinderen en gezinnen moeten daarom zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd. Sociale wijkteams, huisartsen, scholen en sportclubs hebben hierin een belangrijke rol. Met hen gaat de VVD in gesprek om te zorgen dat deze aanpak zo effectief mogelijk wordt
  • VVD vindt dat de wachtlijsten in de jeugdzorg moeten worden voorkomen. Als kinderen extra hulp nodig hebben moet dat mogelijk zijn zonder dat zij maandenlang moeten wachten. Dat geldt zowel voor reguliere als voor hoog-specialistische jeugdzorg
  • Ieder gezin heeft één hulpverlener als aanspreekpunt. Dat creëert vertrouwen en maakt dat hulp effectief geboden kan worden
  • VVD vindt dat er moet worden gezorgd voor de aanwezigheid van voldoende jeugdprofessionals bij de huisarts. Zij zijn bekend met regionale zorgorganisaties en de behoeften van ouders en kinderen. Zo wordt voorkomen dat onnodige doorverwijzingen plaatsvinden naar te zware hulp
  • Het coronavirus heeft het belang van mentale gezondheid extra onderstreept. Door met scholen en sportverenigingen al vroeg in te zetten op het weerbaar maken van de jeugd en het bespreekbaar maken van mentale gezondheid, kunnen veel problemen worden voorkomen
  • Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben de hoogste prioriteit. Waar signalen zijn van kindermishandeling moet dit herkend worden door hulpinstanties. In deze situaties moet hulp altijd direct beschikbaar zijn
  • Als een inwoner een ondersteuningsvraag heeft, dient altijd een persoonlijk gesprek te worden gevoerd. Daarin worden de vraag en de achterliggende beperkingen en mogelijke oplossingen in kaart gebracht. Bij het beantwoorden van de ondersteuningsvraag geldt het principe: één vrager en daarbij passende zorg (de zogenaamde ‘kanteling’). Vermindering van bureaucratie is daarbij een absolute voorwaarde
  • De VVD wil zich inzetten voor oplossingen/innovatie waardoor ouderen langer en verantwoord thuis kunnen blijven wonen (bijvoorbeeld “domotica in de zorg”)
Financiën (€)

De rijksmiddelen AWBZ en Jeugdzorg die over gaan naar de gemeente worden door ontschotting van budget volledig aangewend voor de WMO- en Jeugdzorg taken. De afgelopen jaren is gebleken dat de rijksmiddelen die aan de gemeenten ter beschikking worden gesteld voor de uitvoering van WMO- en Jeugdzorg taken vergaand onvoldoende zijn.
De gemeente zal zich samen met andere gemeenten vol moeten inzetten op een verdere (structurele) verhoging van deze middelen zodat deze voldoende zijn voor de bekostiging van deze specifieke gemeentelijke uitvoeringstaken.


10 WERK EN INKOMEN

Werk is van groot belang voor de mens en de samenleving. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en draagt zijn steentje bij aan de toekomst van onze samenleving. De VVD wil dan ook dat iedereen die kan werken, ook werkt. De beste sociale voorziening is een betaalde baan. De beste wijze van integreren gaat via een betaalde baan.

De gemeente ondersteunt mensen die buiten hun schuld hun baan verliezen. Uitkeringen zijn in beginsel altijd tijdelijk. Wie in een uitkeringssituatie belandt, moet zo snel mogelijk weer aan het werk. Alleen voor mensen die echt niet kunnen werken is er langdurige ondersteuning. De VVD wil dat iemand die van een uitkering naar een baan gaat, er financieel merkbaar op vooruit gaat. Armoederegelingen die dit belemmeren (de zogenoemde armoedeval) wil de VVD afschaffen.

Standpunten VVD

  • VVD wil dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Bij om- en bijscholing richt de VVD zich op iemands talenten en mogelijkheden en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar regulier werk nog te groot is, wordt men begeleid naar beschut werk en leerwerkplekken
  • Wie naar vermogen bijdraagt kan op de steun van de VVD rekenen. Het verliezen van een baan is al ingrijpend genoeg
  • Wanneer je van een uitkering naar een betaalde baan gaat, vindt de VVD dat je erin inkomen op vooruit moet gaan
  • Bij problematische schulden zorgt de VVD waar mogelijk voor ademruimte, zodat de problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden om verdere escalatie te voorkomen. Bij schuldhulpverlening is er specifiek aandacht voor de mentale gezondheid van onze inwoners. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, moet zo vroeg ,mogelijk hulp geboden worden
  • Een eigen onderneming starten kan ook een manier zijn om uit een uitkering te komen. De VVD wil dit stimuleren maar het mag niet verzanden in veredeld hobbyisme op kosten van de overheid
  • De VVD wil dat mensen die bijstand of een andere uitkering krijgen, verplicht een opleiding volgen of werkzaamheden uitvoeren gedurende de periode dat de gemeente hen begeleidt naar een betaalde baan
  • Fraude met uitkeringen is diefstal! Onterecht betaalde uitkeringen moeten tot op de laatste cent worden teruggevorderd, bovenop de (hoge) boete die wordt opgelegd. Fraude met uitkeringen wordt onder meer bestreden door verschillende bestanden met elkaar te vergelijken of desnoods het werk uitbesteden aan particuliere bedrijven (no cure no pay). De huidige privacy belemmeringen op dit terrein moeten worden opgelost
Financiën (€)

De VVD maakt zich er sterk voor dat minder mensen een uitkering krijgen en dat er meer mensen aan het werk zijn. Dit leidt er ook toe dat de gemeente minder geld hoeft uit te geven aan uitkeringen. Daarnaast blijft intensieve controle op fraude met uitkeringen gewenst.


11 RECREATIE EN TOERISME

Recreatie en toerisme kunnen nog belangrijkere dragers van de lokale economie van Ouder-Amstel worden. Ouder-Amstel beschikt over diverse recreatiemogelijkheden zoals groene fietsroutes, wandelroutes, winkelen, museumbezoek en speeltuinen. De VVD wil aan de Ouderkerkerplas meer recreatie stimuleren.

De VVD ondersteunt recreatieve ondernemers. Niet door hen te subsidiëren of voor hen te organiseren maar door te faciliteren en te enthousiasmeren. Een mooie jachthaven aan de Amstel zou een aanwinst zijn en recreatie aantrekken. Er dient een meer gestructureerde aanpak van het toerisme te komen om zo ervan te profiteren. Het Kampje kan daar een centrale plaats in gaan spelen. De uitvoering van de plannen voor het Centrumplan van Ouderkerk moet voortvarend worden opgepakt.

In Ouder-Amstel is VVD voorstander van een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. Daarin spelen horeca, musea, sportverenigingen, bibliotheken en de recreatiegebieden een belangrijke rol. Door met elkaar samen te werken dragen wij bij aan persoonlijke ontwikkeling en vermaak voor jong en oud. Of het nu gaat om een muziekfestival, een culinair event of de kermis, in Ouder-Amstel moet ruimte zijn voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners. Het is wat de VVD betreft niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur en een boeiend uitgaansleven is. Inwoners spelen de belangrijkste rol en moeten hier actief bij betrokken worden.

De VVD wil ook het oog openhouden voor alle bevolkingsgroepen qua recreëren. Het plezier van de één kan soms leiden tot overlast bij een ander. Wij geven elkaar de ruimte en houden rekening met de redelijke belangen van omwonenden.

Standpunten VVD

  • De VVD wil hoogwaardige voorzieningen met meer kwaliteit, diversiteit en een beter rendement. De gemeente moet recreatieve ondernemers die een kwaliteitsslag willen maken niet onnodig hinderen met regels over bijvoorbeeld voor- en naseizoen
  • De VVD wil van 't Kampje in het centrum van Ouderkerk een ontmoetingsplek voor inwoners en een toeristische trekpleister maken
  • In onze gemeente is voldoende ruimte om door het jaar heen leuke evenementen te organiseren en zijn er culturele voorzieningen voor alle leeftijden. Het cultureel erfgoed van de gemeente mag gezien worden. Cultuur verbindt, inspireert en prikkelt. VVD promoot ons erfgoed, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners
  • Ondernemers moeten hun bedrijfsactiviteiten in het buitengebied kunnen combineren met nevenactiviteiten
Financiën (€)

Recreatieve ondernemers dienen financieel zelfstandig te zijn en niet afhankelijk te zijn van overheidssubsidies.


12 DUURZAAMHEID EN MILIEU

Ouder-Amstel moet verder verduurzamen. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne, leefbare gemeente. Maar wel op een betaalbare manier. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen wij ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals wij willen en blijft onze gemeente prettig om te wonen.

Als VVD vinden wij dat zaken bij de bron moeten worden aangepakt. Dat duurzaam gedrag makkelijk gemaakt moet worden. De VVD vindt duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt bij het inzamelen en verwerken van afval en ziet duurzaamheid als een kans voor economische ontwikkeling en het verhogen van economisch rendement.

De VVD wil duurzaamheid stimuleren. Bij duurzaamheid moet gekeken worden naar de 'total cost of ownership’. Dit zijn de totale aanschaf- en gebruikskosten van een product gedurende de levensduur. Duurzaamheid biedt geweldige kansen voor innovatie en dat krijgt ruim baan bij de VVD. Niet door te subsidiëren maar door minder regels en eenvoudige procedures. Dit is een onderdeel van de energietransitie.

Standpunten VVD

  • Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, dan is de VVD voorstander om de producten en diensten duurzaam en circulair in te kopen
  • VVD ondersteunt het streven naar een energieneutraal Ouder-Amstel in 2050. Door energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken kan dit bereikt worden. Die duurzame energie wordt opgewekt door zonnepanelen op daken en op geluidschermen langs de snelweg. VVD wil geen nieuwe windmolens in onze gemeente
  • VVD wil per wijk een plan maken voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren wordt er gekeken naar de beste oplossing. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen
  • Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, dient de gemeente ervoor te zorgen dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk moet behouden worden voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn
  • De VVD wil dat voor de inwoners inzichtelijk is waar er energie kan worden bespaard. Mensen kunnen daar vervolgens zelf mee aan de slag. Dat is goed voor hun portemonnee en draagt bij aan een duurzamere gemeente
  • De VVD is voorstander van het stimuleren van de aanleg van groene daken en groene tuinen waarmee Ouder-Amstel milieuvriendelijker en tegelijkertijd (nog) groener wordt


13 UITGAAN EN CULTUUR

In Ouder-Amstel zorgen wij voor een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. Daarin spelen horeca, musea, sportverenigingen, bibliotheken en recreatiegebieden een belangrijke rol. Door met elkaar samen te werken wordt er bijgedragen aan persoonlijke ontwikkeling en vermaak voor jong en oud. Of het nu gaat om muziekfestival, een culinair event of de kermis, in Ouder-Amstel is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners. Het is niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur en een boeiend uitgaansleven is.

De VVD vindt dat de gemeente een regierol heeft in het stimuleren van kunst en cultuur omdat het vorm en inhoud geeft aan de samenleving. Een goed cultuuraanbod, dat grotendeels vanuit de markt wordt gefinancierd, heeft bovendien een positief effect op de aantrekkingskracht van onze gemeente.

De VVD wil ondernemers ruimte geven om de diversiteit en kwaliteit van uitgaansgelegenheden verder te ontwikkelen. De VVD juicht initiatieven zoals het Amstel Zomer Festival van harte toe.

Standpunten VVD

  • In onze gemeente is voldoende ruimte om door het jaar heen leuke evenementen te organiseren en zijn er culturele voorzieningen voor alle leeftijden. Het cultureel erfgoed van de gemeente mag gezien worden. Cultuur verbindt, inspireert en prikkelt. Wij promoten ons erfgoed, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners
  • Cultuur is belangrijk voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Het versterkt de innovatiekracht, creativiteit en het out-of-the-box denken. Daarom stimuleert de VVD vanuit haar regierol (laagdrempelig) contact met cultuur, waardoor een breed publiek hier kennis mee kan maken
  • De VVD vindt historisch besef, vooral voor de jeugd, van groot belang en is daarom voorstander van het behoud en besef van cultureel erfgoed
  • VVD vindt het belangrijk om ons cultureel erfgoed te koesteren. Daarbij horen ook cultuurhistorische evenementen zoals de Sinterklaasintocht en Ketikoti en daaronder vallen ook de Joodse begraafplaats, de resten van het kasteel van de Heeren van Aemstel of het cultuurlandschap
  • De VVD wil dat particuliere musea zoals bijvoorbeeld het Cryptografie museum in Duivendrecht navolging krijgen
  • Begrijpen waar je vandaan komt, wat de geschiedenis is van jouw wereld, zorgt voor een grotere betrokkenheid bij jouw leefomgeving. De VVD wil vanuit deze visie dat kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met cultuuronderwijs
  • De VVD juicht private initiatieven voor kwalitatieve uitgaans- gelegenheden en cultuur nadrukkelijk toe
Financiën (€)

De VVD vindt dat de cultuursector meer op eigen benen moet komen te staan en zich voor haar financiering meer dan nu zou moeten richten op bezoekers, donateurs en sponsoren. Instellingen dienen niet louter afhankelijk te zijn van overheidssubsidies. Naast iedere euro subsidie moeten instellingen zelf ook alles op alles te zetten om minimaal de andere euro erbij te verdienen.


14 INTEGRATIE

Er is te lang gedacht dat de inburgering van nieuwkomers enkel hun eigen verantwoordelijkheid is. Maar iemand is niet direct zelfredzaam in een land dat in elk opzicht anders is dan het land van oorsprong. Hierdoor kunnen vrijheden waar eeuwenlang voor gevochten is onder druk komen staan, met parallelle samenlevingen als resultaat. Van nieuwkomers verwachten wij dat ze in ruil voor de geboden gastvrijheid bijdragen aan onze samenleving. Door de Nederlandse taal te leren en zich te verdiepen in onze normen en waarden, kan men sneller werk vinden. Daarbij bieden wij goede begeleiding. De VVD staat voor een tolerante samenleving waarin iedereen meedoet. Bij de VVD staat niet je afkomst maar je toekomst centraal, niet je geloof maar je gedrag. En niet de groep maar het individu.

De VVD wil dat de gemeente een actief beleid voert om de inburgering van migranten in de samenleving te bevorderen. In het bijzonder het beheersen van de Nederlandse taal is van belang. De VVD is tegen doelgroepenbeleid. Integratie frustrerende activiteiten worden niet gesubsidieerd en niet getolereerd.

De VVD verwerpt en bestrijdt discriminatie. De VVD eist van inwoners van Ouder-Amstel dat zij zich aan de regels aanpassen en zich hieraan houden.

De gemeente werkt mee aan het landelijk vastgestelde immigratie- en asielbeleid. Er is geen opvang voor uitgeprocedeerden die niet willen meewerken aan hun terugkeer naar het land van herkomst.

Standpunten VVD

  • VVD sluit niemand uit. Er zijn in Nederland heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Zij hebben de kansen gegrepen die ons land biedt. VVD is daar trots op en verwachten dat ook van anderen. Integreren betekent dat de VVD verwacht dat mensen zich aanpassen, de taal spreken en een bijdrage leveren aan de samenleving
  • De Nederlandse taal spreken is cruciaal voor het vinden van een baan. VVD zorgt voor betaalbare cursussen om als nieuwkomer de taal te leren en gaan laaggeletterdheid tegen. Daarbij verwacht de VVD van iedereen maximale inspanning om het Nederlands te leren. Wanneer iemand niet voldoende Nederland spreekt en bewust niet meewerkt, kunnen boetes volgen of kan de uitkering gekort worden
  • Jonge kinderen van ouders die inburgeren moeten verplicht naar een peuterspeelzaal om achterstanden vroeg aan te pakken. VVD wil ouders betrekken bij taalonderwijs voor jonge kinderen
  • Bij de inburgering moet er voldoende aandacht wordt besteed aan onderwerpen als zelfbeschikking, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, LHBTI-rechten, antisemitisme en de vrijheid van godsdienst
Financiën (€)

Migranten komen uit eigen vrije keus naar Nederland en moeten dus zelf verantwoordelijkheid nemen. Kosten van inburgering mogen bijvoorbeeld niet op de samenleving worden afgewenteld.
De VVD wil dat de gemeente geen subsidies verleent aan organisaties en activiteiten die apartheid bevorderen. Dus geen doelgroepenbeleid meer. De VVD denkt immers in individuen, niet in groepen.


15 AGRARISCHE SECTOR

VVD heeft veel waardering voor onze boeren. Als boeren blijven ondernemen en innoveren, leveren ze een waardevolle bijdrage aan onze economie, met minder nadelen voor natuur en milieu.

In Ouder-Amstel zijn veel waardevolle agrarische bedrijven onder andere in de Ronde Hoep en de Amstelscheg. Veel van de boeren investeren in duurzame ontwikkelingen en bedrijfsvoering.

Standpunten VVD

  • Om een florerende agrarische sector te behouden, is het belangrijk dat boeren niet onnodig gehinderd worden. Daarom geeft de VVD hen de ruimte hun grond voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals voor toerisme, agrarisch natuurbeheer, recreatie of andere bedrijvigheid
  • Onze natuur draagt bij aan ons welzijn. Daarom blijft VVD zich inspannen voor herstel en behoud van de natuur, realistisch natuurbeleid en de versterking van biodiversiteit in Nederland. Dat is ook van belang voor onze economie
  • VVD Ouder-Amstel maakt sterk voor het stimuleren van duurzame veehouderij. De VVD is voorstander om belemmerende regelgeving voor het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte, en duurzame energiebronnen zoveel mogelijk te schrappen. Draagvlak en een goede balans tussen de belangen van de  omgeving en de ondernemer zijn hierbij van groot belang
Financiën (€)

VVD Ouder-Amstel maakt zich sterk dat de boeren zoveel mogelijk de mogelijkheid krijgen om verder te verduurzamen en vind dat de gemeente behulpzaam dient te zijn bij het faciliteren van de betreffende investeringen, onder meer door een voortvarende behandeling van bijvoorbeeld vergunningsaanvragen. De VVD is geen voorstander van aanvullende gemeentelijke subsidies voor investeringen door boeren.