Periode 2014 - 2018

ONZE RESULTATEN EN DOELSTELLINGEN

In de afgelopen raadsperiode maakte de VVD, als grootste partij, deel uit van de coalitie. Zo hebben wij vele belangrijke doelstelling kunnen verwezenlijken in de afgelopen raadsperiode (2010-2014). Het is belangrijk dat u als kiezer niet alleen leest wat we willen bereiken maar ook wat we hebben bereikt. Dan weet u wat wij met uw stem hebben gedaan.

De VVD heeft zich altijd ingezet voor een financieel gezond Ouder-Amstel in combinatie met beheersbare lokale lasten. Behalve de inflatiecorrectie, zijn de lokale lasten de afgelopen vier jaar niet gestegen.

De door de VVD voorgestelde modernisering van het afvalinzamelingsysteem zal in 2014 worden gerealiseerd. Burgers kunnen afval kwijt wanneer ze willen, het straatbeeld zal flink verbeteren en er komt een eind aan het gebruik van de speciale blauwe zakken.

In het Dorpshart Duivendrecht zijn dankzij de VVD eindelijk grote en definitieve stappen gezet. Het wordt dorps, kleinschalig en realiseerbaar. De palen voor de twee nieuwe scholen zijn geslagen. Er komt een nieuw Dorpshuis en de winkels worden opgeknapt.

De wens van de VVD én van de lokale ondernemers om de zondagopenstelling mogelijk te maken, is gerealiseerd. Dit is een belangrijke impuls voor onze lokale middenstand.

Ook heeft de VVD ingezet op gedegen sociaal beleid. Dit betekent dat gelden gericht worden ingezet voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Zo hebben we er ook voor gezorgd dat de Stadspas is vervangen door de keuzekaart voor minimahuishoudens.

De VVD Ouder-Amstel heeft de afgelopen jaren veel bereikt. Dit betekent niet dat we er al zijn. De komende jaren zullen alle zeilen moeten worden bijgezet om ervoor te zorgen dat onze gemeente een prachtige gemeente blijft om in te wonen, werken en recreëren. Onze speerpunten voor de komende raadsperiode van 2014-2018 zijn:

+  Een kleinere overheid met minder regels

+  Een florerende lokale economie

+  Participatie van burgers faciliteren

+  Grotere inzet op veiligheid en handhaving

+  Beheersing lokale lasten en behoud van gezonde gemeentelijke financiën

De gemeentelijke financiën zullen de komende jaren onder druk komen te staan. Dit betekent dat we keuzen moeten maken om de gemeente gezond te houden. Hoe wij denken dit te kunnen bereiken, kunt u lezen in dit verkiezingsprogramma.

ECONOMIE

Het lokale bedrijfsleven is een belangrijke punt voor de VVD. Ondernemers hebben ruimte en vrijheid nodig om te ondernemen. De gemeente moet hierin faciliteren door goede infrastructuur aan te bieden, informatie eenvoudig en digitaal beschikbaar te maken, procedures voor vergunningen eenvoudiger te maken en met bestemmingsplannen die ondernemers de benodigde ruimte geven.

Bereikbaarheid is heel belangrijk voor ondernemers en inwoners. De VVD zet zich bijvoorbeeld in voor optimale bereikbaarheid tijdens bouwwerkzaamheden bij de vervanging van de Amstelbrug. Ondernemers aan beide zijden van de Amstelbrug moeten ook tijdens deze werkzaamheden per auto goed bereikbaar blijven.

Moderne tijden vragen om moderne voorzieningen: er is behoefte aan hogesnelheid netwerkverbindingen en aan WIFI voor toeristen en andere bezoekers aan Ouder-Amstel. Maar ook op het gebied van duurzaamheid moet de gemeente bij de les blijven. Zo moet zij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit mogelijk maken en is er behoefte aan schone en duurzame bedrijvigheid. Het Amstel Business Park biedt daarvoor veel ruimte en tal van mogelijkheden en leent zich perfect voor deze ontwikkelingen.

De agrarische ondernemers zijn van groot belang voor het behoud en de ontwikkeling van het buitengebied. Er moet voldoende ruimte komen voor nevenactiviteiten met name op het gebied van toerisme en recreatie. Natuurbehoud, lokaal ondernemen en recreatie kunnen uitstekend samengaan.

Onze kernen hebben veel te bieden en liggen strategisch met uitstekende verbindingen van allerlei soort. Helaas is Ouder-Amstel vaak voor toeristen een plaats om doorheen te reizen en niet om langdurig te verblijven. We willen van doorgangsroute Ouder-Amstel transformeren naar trekpleister. Natuurlijk spelen lokale ondernemers hierin een cruciale rol. De gemeente faciliteert optimaal en bevordert zoveel mogelijk het behoud van onze natuurlijke attracties. Ouder-Amstel heeft een rijke cultuurhistorie. Daar zijn we blij mee, daar mogen we trots op zijn en die willen we graag met bezoekers delen. Terwijl we voor monumentale panden, dorpsgezichten en andere karakteristieke objecten strenge regels hanteren (en handhaven!) hebben bewoners vrijheid nodig in het aanpassen en verbouwen van woningen. Minder regels, maar wel glashelder en online up-to-date beschikbaar.

Gemakkelijk en veilig parkeren wordt in omliggende dorpen en steden steeds problematischer. Met een goed parkeerbeheer heeft de gemeente een belangrijke troef in handen. Voor bewoners, winkelpubliek, toeristen, recreanten en ondernemers moet er voldoende parkeergelegenheid zijn. Langparkeerders worden niet gefaciliteerd.

Dankzij de strategische ligging van Ouder-Amstel wordt er ook flink gefietst in onze dorpen. Dat heeft alleen maar voordelen: het is schoon en stil, relatief veilig, het vermindert de parkeerdruk en men is in beweging. Terwijl de initiatieven vooral bij de burgers en bedrijven liggen, kan de gemeente hier met beperkte financiële middelen toch veel aan doen om het fietsen te stimuleren door: het goed onderhoud van fietspaden, aanleggen van veilige fietsroutes en afsluitbare stallingsruimtes. Aan het laatste is veel behoefte op de trein- en metrostations, en op de haltes van de doorgaande buslijnen.

Op termijn zal ten westen van station Duivendrecht, in het gebied tussen de A2 en de A10, waarschijnlijk een nieuwe woonkern verrijzen. Hoewel de precieze  invulling van dit gebied nog niet zeker is, staat voor de VVD vast dat er een gevarieerde wijk moet komen met een combinatie van wonen, werken en recreëren.

PARTICIPATIE

De gemeente is voor burgers het eerste overheidsloket en neemt met de overheveling van taken vanuit de Rijksoverheid een steeds groter wordende rol voor haar rekening. De VVD is voor een kleine en krachtige overheid. Dit betekent dat inwoners zelf aan zet zijn om hun deelname in de maatschappij vorm te geven. Wanneer dat niet zelf lukt, moet er een betrouwbare gemeente staan om inwoners te helpen.

Bij de VVD staat niet je afkomst maar je toekomst centraal. Participatie is een belangrijke voorwaarde voor een goed toekomstperspectief. Participatie aan de lokale samenleving is een belangrijke voorwaarde voor een betrokken, sociaal en stabiele gemeenschap. Werken, of het vrijwilligerswerk is of betaalde arbeid, is de hoogste vorm van participatie. Mantelzorgers die, vaak onzichtbaar, veel zorg verlenen worden door de VVD sterk gewaardeerd. Er dient voldoende ondersteuning te zijn voor mantelzorgers en meer aandacht voor hun positie in de maatschappij.  

Voor het gebruik van een uitkering mag een tegenprestatie verwacht worden. Het budget voor minimaregelingen is geen inkomensbeleid maar moet worden gebruikt voor deelname aan de samenleving. Dat is met name voor kinderen cruciaal. Alle kinderen moeten zich zo optimaal mogelijk kunnen ontplooien in een veilige omgeving; dat is een verantwoordelijkheid van iedereen.

Basisscholen moeten volledig meedraaien in het Brede Schoolconcept. Dit is voor kinderen cruciaal maar ook voor de vergroting van de arbeidsparticipatie. Binnen de Brede school is ruimte voor goede talenontwikkeling, muziek, sport, cultuuronderwijs en sociale interactie. Een gunstige neveneffect van het Brede School concept is dat de schoolruimtes dan efficiënter worden gebruikt.

GEZONDHEID EN WELZIJN

Veel te lang heeft het aanbod van zorg centraal gestaan en niet de vraag van het individu. Maatwerk is cruciaal om degene die zorg nodig heeft in optimale zorg te voorzien en de kosten in de zorg hanteerbaar te houden. Hij/zij is de regisseur en keuzevrijheid dient behouden te blijven. De gemeente ondersteunt hierin.

Van belang is dat wat betreft de zorg er zoveel mogelijk in de directe omgeving wordt aangeboden.

De komende jaren zullen vele taken op het gebied van zorg en Jeugdzorg door de gemeente worden uitgevoerd. Bij de overheveling van taken vanuit het Rijk is er, door de Rijksoverheid, een bezuiniging gerealiseerd. Dit betekent dat de gemeente deze taken met minder geld moeten uitvoeren. Voor de VVD is het van belang dat de uitvoering van deze taken binnen de daarvoor beschikbare budgetten blijven.

Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Onze focus ligt op het investeren in preventie. Er dient speciale aandacht te zijn voor de preventie en zware zorg trajecten op het gebied van de Jeugdzorg. Speciale aandacht moet uitgaan naar het bestrijden van alcohol- en drugsgebruik, zowel bij de jeugd als bij volwassenen. Ook voor ouderen dienen voldoende preventiecursussen beschikbaar te zijn om de noodzaak tot zwaardere zorg te verminderen. Helaas is niet alleen begeleiding noodzakelijk maar ook handhaving en controles. Deze instrumenten zijn nodig om onze zorgsysteem betrouwbaar en geloofwaardig te houden.

Sport is een belangrijk instrument om mensen te verbinden, een gezonde levensstijl te ontwikkelen en sociale contacten te onderhouden. Gelukkig neemt sport een belangrijke positie in binnen de gemeente Ouder-Amstel. De primaire verantwoordelijkheid voor een goed sportaanbod ligt bij de verenigingen zelf. Waar nodig ondersteunt de gemeente.

Schone lucht is belangrijk voor iedereen. Gelukkig voldoet de gemeente aan alle wettelijke normen, overal in de gemeente. Zolang dit zo blijft, is extra investeren niet nodig. Wel houdt de VVD de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten.

VEILIGHEID

De VVD heeft veiligheid en handhaving hoog in het vaandel staan. We moeten met de beperkte middelen efficiënter omspringen en meer doen.

De VVD wil extra buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) die in de buitenruimte handhaven en kleine criminaliteit bestrijden. Dit laat niet onverminderd dat burgers ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Eigen verantwoordelijkheid betekent dat de gemeente openstaat voor lokale initiatieven zoals buurtpreventie en social alarms.

Er dienen minder regels te zijn. De regels die er zijn, moeten streng worden gehandhaafd. Speerpunten in de handhaving zijn: woninginbraken, alcohol achter het stuur, parkeeroverlast en vergunningen.

De digitale samenleving vraagt ook veiligheid op hoog niveau. De gemeente handelt steeds meer zaken digitaal af. De burger dient er absoluut zeker van te kunnen zijn dat er veilig met gegevens wordt omgegaan en de privacy wordt gerespecteerd.

DE VVD OUDER-AMSTEL MAAKT KEUZES

De komende jaren zullen gemeentes meer moeten doen met minder geld. De decentralisaties vanuit de Rijksoverheid moeten een bezuiniging van circa 15% gaan opleveren. Deze bezuinigingsoperatie van de Rijksoverheid zal een groot effect hebben op onze gemeentebegroting. Dat betekent dat we keuzes moeten maken ten aanzien van investeringen en het aanwenden van budgetten. De VVD wil graag vooraf duidelijk maken welke richting onze keuzes opgaan.

- Voorzichtig begroten zodat we tegenvallers in inkomsten en uitgaven op kunnen vangen en de gemeente financieel gezond houden.

- Investeren in de gezondheid en welzijn van jeugd en ouderen, daar waar het om een gemeentelijke taak gaat.

- De gemeente dient de economische dragers van de lokale samenleving te ondersteunen en faciliteren.

- Innovatieve concepten dienen te worden onderzocht zodat voorzieningen behouden kunnen blijven tegen beheersbare kosten.

- Subsidieontvangers zijn in principe verantwoordelijk voor hun eigen inkomsten. Zij dienen te streven naar een afbouw van afhankelijkheid van subsidies.

- Eigen verantwoordelijkheid staat centraal en we verwachten dat mensen bijdragen aan de samenleving. Voor jezelf maar ook voor een ander.

- De OZB stijgt maximaal met de inflatie; met verhoging van andere lokale lasten wordt uiterst voorzichtig omgegaan.

- Het onderhoud van de openbare ruimte is een gezamenlijk taak van ons allen: gemeente, ondernemers en inwoners.

- Om aan de bezuinigingsopdracht van de Rijksoverheid te kunnen voldoen zullen gemeentes nog efficiënter moeten gaan werken. De VVD verwelkomt de operationele samenwerking in de DUO-plus (Diemen, Uithoorn, de Ronde Venen en Ouder-Amstel). Zo kan de kwaliteit van de dienstverlening behouden blijven tegen, voor burgers, acceptabele kosten.